VOC-schip onnodig uitgebrand

DEN HELDER – Volgens een expert van het RISC, een hoog aangeschreven trainingsinstituut voor brandbestrijding, had de Prins Willem niet geheel verloren hoeven te gaan. Volgens de heer Langerak van Falck Risc had de brandweer direct de assistentie moeten inroepen van de marinebrandweer. Volgens de gegevens die Langerak mocht inzien heeft de brandweer de melding om half een gekregen en zijn deĀ brandweerlieden pas drieĆ«nhalf uur later gaan blussen toen de vlammen al zichtbaar waren.

Eerste halfuur

In een reaktie in het noordhollandsdagblad verteld de heer Langerak is bij brand op een schip het eerste halfuur cruciaal en als je dan niet de juiste acties onderneemt kun je het schip als verloren beschouwen.

De Prins Willem voor de brand in Den Helder, (foto: wikipedia commons)

Preventie

Wat mij verbaast is dat er blijkbaar niet veel is gedaan aan brandpreventie op de Prins Willem en dat terwijl er veel bezoekers kwamen. Volgens mij moet een dergelijk object aan bepaalde voorwaarden voldoen, maar die worden dan door diezelfde brandweer gecontroleerd.

Hopelijk komt er een onafhankelijk onderzoek naar het optreden van de brandweer en wordt er lering uit getrokken voor de toekomst.

Lees ook:Replica VOC-schip Prins Willim wordt niet herbouwd
Lees ook:Helderse wethouders vegen oordeel expert van tafel
Lees ook:Brandweer nog druk bezig met nablussen VOC schip
Lees ook:Wrak Prins Willim vertrekt uit Den Helder
Lees ook:Schip verliest deel van lading hout

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.