Categorie: "Doen en zien"

Het monumentale American Hotel in Amsterdam

Americanhotel1902AMSTERDAM – Een van de mooiste hotels in onze hoofdstad is wel het uit 1902 daterende American Hotel.

Het American is gelegen aan het Leidseplein en het eerste hotel dateerde eigenlijk zelfs nog uit 1881 en was een ontwerp van architect Cornelis Alidus Anne Steinigeweg, maar werd al na twintig jaar gesloopt om plaats te maken voor het huidige American Hotel.

Het huidige hotel werd ontworpen door architecten Willem Kromhout en H. G. Jansen. In 1929 en 1954 zou het hotel nog uitgebreid worden en nog later, (in de jaren 70),  werd de monumentenstatus toegekend. 

Cafés tijdens paasvee eerder dicht

bierglasSCHAGEN – Tijdens de komende Paasveetentoonstelling zullen de Cafés rond de Markt eerder gesloten zijn.

Het is besloten om de deuren om 24.00 uur te sluiten voor bezoekers. De mensen die op dat moment binnen zijn mogen wel blijven tot sluitingstijd. De traditionele Paasveetentoonstelling is op 24 maart en betekent voor vele duizenden bezoekers het echte begin van de lente en dit wordt dan massaal gevierd met een bezoek aan de kroegen in Schagen. In het verleden is veel overlast geweest door dronken cafebezoekers en daarom is tot de maatregel besloten.

Zuiderzeemuseum bijna klaar voor nieuw seizoen

Zuiderzeemuseum_8ENKHUIZEN – Het Zuiderzeemuseum is bijna klaar voor het nieuwe seizoen.

Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan de renovatie van een paar bruggetjes en delen van de beschoeiing. Zo worden door het Friese bedrijf Oosterhof Holman Beton- en Waterbouw twee houten loopbruggen naar het VIS-museum – een replica van een brug uit de Marker Havenbuurt – en die bij het pandje uit Jisp vervangen. (nhd).

Een mooi excuus om het Zuiderzeemuseum weer eens te bezoeken zou ik zeggen.

Jubileumtoernee Rowwen Hèze ook in Schagen

rowwen-hezeSCHAGEN – Rowwen Hèze bestaat 25 jaar en gaat ter ere hiervan op toernee door het land. De band heeft Igesz uigekozen als locatie voor een van de jubileumconcerten.

Op zaterdag 3 april komen de Limburgers naar Schagen en zullen vele bekende nummers de revue passeren. Kaarten zijn al aan de zaal van Igesz verkrijgbaar.

Hele collectie Amsterdams Historisch Museum online

ahm logoAMSTERDAM – Het Amsterdams Historisch Museum (AHM) heeft haar hele collectie online gezet.

Vanaf nu kun je de hele collectie Rembrandts, Breitners en andere kunstschatten vanuit je luie stoel bekijken. Zelfs de voorwerpen die in de depots zijn opgeslagen zijn via het Internet te bewonderen. In totaal zijn ongeveer 70.000 voorwerpen online gezet. Hoewel het toch altijd leuker is om de voorwerpen in het echt te bewonderen, is het een goede zaak dat de collectie online is gezet. Met deze stap is het Amsterdams Historisch Museum helemaal van deze tijd. Had misschien ook wel wat geweest voor het, nog altijd gesloten, Rijksmuseum.

Kijk hier naar het virtuele Amsterdams Historisch Museum.

Kerk Schermerhorn door naar volgende ronde voor miljoen

SCHERMERHORN – De Grote Kerk van Schermerhorn doet mee aan het programma “het mooiste pand van Nederland” en is door naar de volgende ronde.

In het SBS-programma “Het mooiste pand van Nederland” strijden historische panden om een bedrag van 1 miljoen euro voor de benodigde restauratie van hun trots. Gisteravond was de eerste uitzending en de jury was zo  onder de indruk van de vrijwilligers van de Grote Kerk van Schermerhorn dat zij door gingen naar de tweede ronde

Zeldzame geboorte slingeraap in Artis

slingeraapARTIS – In de Amsterdamse dierentuin Artis is afgelopen zondag een zeldzame slingeraap geboren.

Het gaat volgens de telegraaf om een zwart slingeraapje dat zo zeldzaam is dat het op de lijst van bedreigde diersoorten staat. De geboorte is het tweede jong voor moeder Shana en is volgens de Artis medewerkers “buitengewoon welkom”. In 2000 schonk moeder Shana ook al het leven aan een jong en om aan te geven hoe zeldzaam deze geboorte is;

Grote ruilbeurs voor voetbalplaatjes in Schagen

voetbalplaatjesSCHAGEN – Op 24 februari is er een grote ruilbeurs voor voetbalplaatjes in Kdanz aan de Loet in Schagen.

De gekte rond de razend populaire voetbalplaatjes van supermarkt Albert Heijn kent geen grenzen. Eerder was in het nhd al te lezen dat de AH in IJmuiden bewaking moest inzetten om de klanten te beschermen tegen kinderen die hen lastigvielen om de felbegeerde voetbalplaatjes te scoren.  Dus allemaal op 24 februari vanaf 14.00 uur naar Kdanz in Schagen.

Nieuw museum voor Artis

ArtisAMSTERDAM – Dierentuin Artis krijgt van de Bankgiroloterij geld voor een nieuw museum.

De Bankgiroloterij zal over een periode van drie jaar 4,5 miljoen euro schenken aan Artis ten behoeve van het nieuwe Groote Museum. Het is de bedoeling dat dit Groote Museum wordt gerealiseerd in het historische Hoofdgebouw van Artis dat naast de hoofdingang is gelegen en waarin tot 1938 het Groote Museum was gevestigd.

Zeven ton voor Juttersmuseum

juttersmuseumTEXEL – Het Maritiem- en Juttersmuseum in Oudeschild krijgt zeven ton van de Bankgiroloterij.

Museumdirecteur Esther Bánki is in haar nopjes met de gift en zegt hiermee bijna de inrichting van de nieuwbouw van het Maritiem- en Juttersmuseum rond te kunnen maken. “We hadden niet verwacht zo’n groot bedrag te krijgen”. Aldus Bánki in het nhd.

Mooi gebaar van de Bankgiroloterij en ik hoop dat de loterijen nog meer kleinere musea zal steunen nu de lokale overheden het laten afweten. Op die manier kunnen we nog lang blijven genieten van de exposities en kunstwerken in onze provincie.