De Parkeerjackpot

Ik las vandaag in de krant dat de Nederlandse gemeenten gezamenlijk 533 miljoen euro binnenhalen aan parkeergeld van de argeloze Nederlandse automobilist.

Steeds meer gemeenten gaan over tot het heffen van parkeergelden en gaan er zelfs vanuit in het opstellen van de begrotingen voor het nieuwe jaar. De topper in het leegkloppen van automobilisten is Amsterdam met in totaal 131 miljoen euro aan begrootte inkomsten uit parkeermeters. Dit is bijna een kwart van de totale inkomsten aan gemeentelijke heffingen.

Zelf werk ik al jaren in Amsterdam en heb met lede ogen moeten toezien dat je voor de enkele beschikbare parkeerplaats op dit moment minstens vijf euro per uur moet worden betaald. Het was zelfs zo erg dat ik voor een concert in Carré meer kwijt was voor het parkeren dan voor het toegangskaartje zelf.

Ook in de kleinere toeristische plaatsen worden de automobilisten gebruikt om de tekorten in de gemeentekas aan te vullen zonder er voorzieningen voor terug te krijgen. Deze kleine gemeenten doen met zes procent winst leuk mee in het kansspel dat parkeren heet en ik vrees dat dit bedrag binnen enkele jaren nog flink zal stijgen naarmate de goklust toeneemt.

Het meest verbaas ik me nog over de grote verschillen in parkeertarieven die de gemeenten mogen hanteren. Is het bij andere zaken zoals levensmiddelen, medicijnen en brandstoffen zo dat er een minimum- en maximumprijs geldt, zo niet voor de parkeertarieven.

Zelfs in de wegenbelastingtarieven zitten kleinere verschillen per provincie en overigens zou in die wegenbelasting naar mijn mening ook het parkeren zijn inbegrepen.

Ik feliciteer de gemeente Amsterdam dan ook van harte met het winnen van de parkeerjackpot van 131 miljoen euro en ik hoop dat ze er een goede bestemming voor vindt. Ik blijf intussen noodgedwongen parkeerloten kopen waar nooit en te nimmer een prijs op zal vallen.

Piet Skroiver

Lees ook:Herziening parkeerbeleid in Alkmaar
Lees ook:Beverwijk verspilde 15 miljoen euro aan tijdelijk personeel
Lees ook:Amsterdam heeft hoogste parkeertarief
Lees ook:Is einde Wognums DSB-imperium in zicht?
Lees ook:Gulle gemeente

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.